Vlaganje v zlato in srebro

Vlaganje v plemenite kovine je precej popularno, saj je izmed vseh vrst naložb še najmanj riskantno, predvsem popularna pa sta naložbeno zlato in srebro. Pa si poglejmo nekaj dejstev o naložbenem zlatu, srebro v fizični obliki vsekakor predstavlja zaščito premoženja pred finančnimi nestabilnostmi, saj zanj vedno nekaj dobite kadarkoli ga že prodate. Uporaba srebra je širom sveta zelo pogosta, zato se vam ni potrebno bati, da ga ne bi mogli prodati. Pri srebru je tudi potencial rasti veliko večji, kot pri zlatu, saj se v prihodnosti pričakuje povečanje povpraševanja po uporabi srebra, to pa je nekoliko odvisno tudi od industrije.

Srebro se je skozi zgodovino učinkovito uporabljalo kot menjalno sredstvo, mera in pa hranilec vrednosti. Nakup fizičnega zlata je v Sloveniji na žalost obdavčen z 20% DDV-jem, saj srebro spada med industrijske kovine kot so cink, železo in druge, zlato pa v Sloveniji zaenkrat še ni obdavčeno. Od vseh kovin čisto srebro najbolje prevaja elektriko, ima tudi najvišjo toplotno prevodnost, ima pa tudi protibakterijske učinke, ravno zaradi tega razloga je večina srebra v uporabi ravno v industriji, za fizične uporabnike pa je namenjen le majhen delež.

Denar lahko vlagate na različne načine, nekateri ga vlagajo v delnice, drugi ga vlagajo v infrastrukture, tretji v zlato, četrti spet drugam in tako dalje. Za dobro naložbo se je v zadnjih nekaj letih izkazalo tudi zlato. Prednosti je kar nekaj, če svoj denar damo vezati naprimer na banko, postopek dviga ni tako enostaven, naložbeno zlato pa lahko hranimo doma, ko pa potrebujemo denar pa se enostavno sprehodimo do bližnje poslovalnice in ga tam prodamo. Vlaganje v plemenite kovine je lahko telo donosno, vendar tudi tu obstaja kar nekaj slabosti, govorim predvsem o nihanju cen, a če stvari gledamo dolgoročno je vlaganje v zlato vsekakor donosno. Zlato ohranja kupno moč, zelo učinkovito pa lahko nadomesti vaš varčevalni račun. Naložba v zlato in srebro so transparentne in likvidne, poskrbite le, da boste vlagali v manjše elemente, saj so večje količine zlata in srebra precej manj likvidne.

Nakup ali prodajo zlata, zlatih kovancev in ostale zlatnine lahko opravite v kateri izmed mnogih poslovalnic po Sloveniji. Za odkup zlata obiščite eno izmed takih poslovalnic, kot je tudi poslovalnica EdisonGold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *