Dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje je priporočljivo

Slovenija je ena izmed tistih držav na svetu, ki ima urejeno zdravstveno zavarovanje za vse državljane Republike Slovenije. Seveda pa za to obstajajo določeni pogoji, ki jih moramo kot državljani izpolnjevati. Vsak izmed nas ima sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje, ki izhaja iz naslova zaposlitve ter brezposelnosti. V primeru, da imate status študenta, smo plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja oproščeni. Slovenija pa ima poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi možnost dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Kaj to pomeni?

Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Osnovno zdravstveno zavarovanje krije namreč več kot polovico vseh nastalih stroškov zdravljenja. V primeru, da nimate urejenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja po tem, ko vam je potekel status študenta, morate dodatne stroške plačati sami. Kadar pa imate sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, pa vam te stroške krije dodatno zavarovanje. Dodatno zdravstveno zavarovanje si lahko uredite na številnih slovenskih zavarovalnicah oziroma skladih. Slovenija ima sistem, kjer državljani s predloženo zdravstveno izkaznico pokažejo, kakšne vrste zavarovanja imajo sklenjenega.

Vsi otroci, ki so šoloobvezni do 18. leta oziroma v primeru študentskega statusa do 26. leta imajo zdravstveno zavarovanje krito pri starših. Takoj, ko so starejši, si morajo zdravstveno zavarovanje (tako dodatno, kot tudi obvezno če niso zaposleni) urediti sami. Navadno je tako, da brezposelnim osebam obvezno zdravstveno zavarovanje krije država, medtem, ko je potrebno dodatno zdravstveno zavarovanje urediti preko občine. Sicer si ga moramo plačevati sami.

Dodatno zdravstveno zavarovanje: Kaj pomeni, če nimam sklenjenega?

Dodatno zdravstveno zavarovanje ni obvezno zavarovanja. Vsekakor pa je zelo priporočljivo, saj lahko v primeru zdravljenja plačujete visoke dodatne zdravstvene stroške, ki jih obvezno zavarovanje ne krije. Pomembno se je zavedati, da obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov zdravljenja. Celotno kritje je zagotovljeno le šolarjem, otrokom ter nekaterim ljudem s posebnimi bolezenskimi stanji. Dodatno zdravstveno zavarovanje je vsekakor najbolj hiter ter enostaven način, kako se lahko izognemo dodatnim stroškom. Vse kar je potrebno je, da plačujemo določeno rento in dopolnilno zdravstveno zavarovanje je urejeno, tako kot mora biti.

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi, če vam poteče status in nimate urejenega zdravstvenega zavarovanja? Najbolje je, da si ga hitro uredite – vsaj v roku enega meseca Če si v tem času ne uredite dodatnega zdravstvenega zavarovanja pomeni, da boste del stroškov zdravljenja nosili sami. Kadar se po preteku enega meseca od poteka statusa odločite skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje morate tri mesece čakati, da vam prične veljati. V teh treh mesecih vseeno plačujete zavarovanje, vendar vam le to ne velja. To je nekakšna čakalna doba za vse tiste, ki si niste pravočasno uredili dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Zato vam svetujemo, da si to pravočasno uredite in se znebite morebitnih dodatnih stroškov zdravljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *